Trailerladen: stang sluiten is een probleem

door | mrt 15, 2022 | Trailerladen

De stang van de trailer sluiten kan een probleem zijn.

Jouw paard loopt meestal goed de trailer op, maar zodra je de stang achter zijn billen wil sluiten komt hij de trailer weer af. Of hij gaat precies ver genoeg naar achteren staan, zodat de achterstang niet in de trailer gehangen kan worden.
Wat is de oorzaak van dit probleem? En belangrijker nog, hoe los je het op?

Dit probleem is complexer dan het op het eerste oog lijkt. Er zijn paarden die als een raket de trailer af vliegen zodra ze ook maar het idee hebben dat er beweging achter hen is. Er zijn paarden die net één stapje te ver naar achteren gaan staan, zodat de stang ook niet in de trailer gehangen kan worden en daar zitten ongeveer net zoveel varianten tussen, als dat er paarden zijn.

 

Hoe loopt jouw paard de trailer op?

Het is belangrijk om na te gaan of jouw paard wel of niet ontspannen in de trailer staat. Met andere woorden, loopt hij er altijd zonder problemen op? Of vindt hij het ook weleens moeilijk? Of loopt hij er eigenlijk altijd zonder problemen op, maar stiekem eigenlijk alleen wanneer je een wortel onder z’n neus houdt? En wanneer jouw paard op de trailer staat, kan hij dan in principe een kwartier ontspannen blijven staan als jij niet met de stang komt? Of staat hij eigenlijk alleen stil om zijn voer op te eten en loopt hij er dan weer af?

Als je dit na gaat voor jezelf, probeer dan zo objectief mogelijk naar jouw paard te kijken. Soms willen we namelijk zó graag geloven dat ons paard geen spanning meer heeft, dat we daarom geen spanning meer zien. Maar als we goed, met een frisse blik, naar ons paard kijken, zou het dan kunnen dat hij het misschien toch nog niet zo fijn vindt op een trailer?

Als dat zo is, is het namelijk belangrijk dat je daar eerst even tijd aan besteed in jouw training. Hoe je dat doet, lees je in mijn artikel over het trailermak maken van een paard.

Is jouw paard, al dan niet na wat voorbereidend werk, weer comfortabel in de trailer? Dan ga je aanslag met de introductie van de achterstang.

 

Zo leer je jouw paard tijdens het trailerladen de stang te sluiten:

Jouw paard moet gaan leren om voorwaarts te gaan ‘denken’ als er een stang achter zijn billen is. Je kunt dit principe voorbereiden buiten de trailer. Dat is voor jouw paard makkelijker.

De oefening ziet er als volgt uit:
Jij hebt jouw paard vast, gewoon ergens in de rijbaan. Een helper komt aanlopen met de achterstang. De helper loopt richting de billen van het paard. Zodra het paard een voorwaartse beweging maakt, loopt de helper weer achteruit. Dit doe je een aantal keer, tot jouw paard goed door heeft wat de bedoeling is.

Dan ga je richting de trailer. Jij en jouw paard staan voor de trailer. De helper komt aanlopen met de achterstang en jij en jouw paard lopen de trailer op. Zodra het paard in beweging komt, loopt de helper weg. Ook dit herhaal je een aantal keer.

Gaat dit goed dan pas je de oefening een klein beetje aan: Jij staat weer voor de trailer. De helper komt aanlopen met de achterstang. Zodra het paard voorwaarts loopt, stopt te helper met lopen. De helper blijft staan. En loopt dus niet meer achteruit. Gaat dit nog steeds goed? Dan ga je weer een stapje verder.

Jullie staan weer voor de trailer. De helper komt aanlopen met de achterstang, jouw paard gaat voorwaarts de trailer op. De helper loopt mee tot de klep van de trailer en stopt daar. Jij en jouw paard lopen uiteraard door tot jullie op de trailer staan.

Dit bouw je rustig uit tot de helper helemaal mee kan lopen tot aan de trailer.

 
Komt het paard toch achterwaarts?

Als het paard tijdens deze oefeningen toch achterwaarts komt, dan is het belangrijk dat de helper blijft staan, met de stang achter de billen van het paard. Duwt het paard door de stang heen? Dan loopt de helper wel mee naar achteren, maar de stang blijft tegen de billen van het paard. Totdat het paard weer voorwaarts gaat. Dan gaat de helper weg. Timing is hier essentieel. Is jouw helper te laat met weg lopen? Dan is de kans groot dat jouw paard niet begrijpt wat jullie van hem willen.

Het is belangrijk dat je hier goed naar jouw paard kijkt. Jouw paard verteld je wanneer je een stapje verder kunt of wanneer je stapje terug moet in de training. 

Heeft jouw paard zichzelf ook geleerd om heel hard van de klep af te rennen, dan is het zinvol om dat ook  te trainen. Hoe je daarmee omgaat lees je in mijn artikel over paarden die trailer uit rennen.

Timing en veiligheid

Twijfel je over jouw timing, dan kun je altijd een gecertificeerd trainer vragen om eens mee te kijken. Omdat jouw helper veel in de buurt van de achterbenen van het paard is, is het belangrijk om goed de veiligheid te waarborgen. Schakel altijd een expert in als de trainingssituatie onveilig is geworden voor jou of jouw paard.

Over Pauline

Voor mij is het belangrijk om mijn steentje bij te kunnen dragen aan een nog vriendelijkere paardenwereld. Voor zowel de paarden als de mensen. Natuurlijk train ik de paarden altijd zonder geweld of pijn.

Daarnaast vind ik het belangrijk dat jij, als eigenaar of verzorger, weet dat je me alles kunt vragen over jouw paard. Hoewel het soms lijkt dat je zomaar alles moet weten over jouw paard.. bestaan er, in mijn ogen, geen domme vragen als het over jouw paard gaat.

Ook fouten maken is must om verder te leren. Ik maak ze dagelijks en ik probeer ze zoveel mogelijk te erkennen 😉

Leer jouw paard alleen laden

Leer jouw paard alleen laden

Leer jouw paard alleen laden Wat een gevoel van vrijheid is dat. Jij bent helemaal onafhankelijk van alles en iedereen. Jij gaat weg met jouw paard wanneer jij dat wil en je hoeft nooit meer hulp te organiseren. Klinkt jou dat als muziek in de oren? Lees dan verder :)...

Jouw paard trailermak maken, zo doe je dat!

Jouw paard trailermak maken, zo doe je dat!

Hoe leer je jouw paard trailermak te maken? Je kunt jouw paard trailermak maken door drie basisprincipes te gebruiken.In dit artikel ga ik stap voor stap uitleggen hoe je dat doet. Ik begin met, waarom trailerladen niet voor alle paarden vanzelfsprekend is.Vervolgens...