Paarden trailerladen: 6 Do’s en Don’ts

door | aug 17, 2020 | Trailerladen

In het artikel Een paard trailermak maken, zo doe je dat’ bespreek ik, naast de basis van trailerladen, waarom paarden vaak moeite hebben met trailerladen. Trailerladen is namelijk een van de meest onnatuurlijke dingen die we van ons paard vragen.

Ik ben dan ook sterk van mening dat het trainen van trailerladen bij de basisopleiding van paarden hoort. Niet alleen omdat het onhandig is als je het paard niet lekker mee naar de bossen kunt nemen, maar vooral omdat je niet in de situatie terecht wil komen dat jouw paard met spoed naar de kliniek moet en hij weigert de trailer op te gaan.

Naast de basis van het trainen van trailerladen zijn er een aantal do’s en don’ts die belangrijk zijn om te weten als je met je paard op pad gaat.

 

1. Sedatie op de trailer

Probeer te voorkomen dat jouw paard gesedeerd de trailer op moet.

We zijn het er ons vaak niet zo van bewust, maar op pad zijn met de trailer is hard werken voor het paard. Een paard is continu bezig zich in balans te houden op de wiebelende ondergrond.

Een paard dat nog suf is van een sedatie zal hier veel meer moeite mee hebben, en zal dat ritje met de trailer daarom als zeer onprettig ervaren. De meeste paarden willen de volgende keer niet meer met de trailer mee.

Moet jouw paard na een sedatie van de dierenarts weer naar huis vervoerd worden, vraag de dierenarts of hij eerst even mag bijkomen voor je weer op pad gaat. Een paard sederen om hem op de trailer te krijgen is dus vanzelfsprekend een erg slecht idee.

 

2. Reizen met een maatje

Samen reizen heeft voor- en nadelen. Het kan voor sommige paarden heel prettig zijn als er een ander paard mee gaat op de trailer, bij voorkeur een ontspannen paard met ervaring in de trailer.

Het voordeel hiervan is dat paarden steun ervaren wanneer er een ontspannen soortgenoot in de buurt is. Het nadeel van met een maatje op de trailer is dat beide paarden minder ruimte hebben. Dat is vooral een probleem als ze op een krappe tweepaardstrailer staan.

Dit maakt het moeilijker voor het paard om zijn balans te houden, wat juist weer meer spanning op kan leveren. Heb je in dat geval de mogelijkheid om met driepaardstrailer of een ruimer vrachtwagentje op pad te gaan, dan is dat natuurlijk helemaal ideaal.

 

3. Ruimte om diagonaal te gaan staan

Veel mensen denken dat wanneer we ons paard op de trailer tussen de wand en het tussenschot zetten, dat het paard zich dan veilig voelt omdat hij lekker vast staat en kan leunen tegen de wand of het tussenschot.

Dit is echter niet het geval. Sterker nog: het tegenovergestelde is vaak waar. Paarden staan steviger op een anderhalfpaardstrailer, waar ze de mogelijkheid hebben om diagonaal en een beetje wijdbeens te gaan staan. Dit geeft stabiliteit en rust. Paarden die echt moeite hebben met hun balans te houden in een trailer, kun je zelfs het beste vervoeren op een tweepaardstrailer zonder tussenschot. Let op dat je hier dan een lange voor- en achterstang voor nodig hebt.

 

4. Oefenen zonder resultaat

Ik ben groot voorstander van veel oefenen met de trailer.

Echter kan teveel oefenen ook nadelige effecten hebben, met name als er geen vooruitgang wordt geboekt. Als je veel oefent, maar steeds op hetzelfde punt vastloopt, ben je eigenlijk een patroon aan het in trainen wat averechts werkt.

Misschien ken je het wel. Je bent lekker aan het oefenen met alle voorbereidende oefeningen, maar bij de trailer aangekomen zet jouw paard 2 voeten op de klep en blijft daar staan. Wat je ook probeert, je boekt eigenlijk geen resultaat: het paard komt geen stap vooruit. Blijf je dan steeds hetzelfde herhalen? dan ben je gedrag aan het in trainen waar je niets aan hebt.

Het is dan beter om te stoppen met oefenen en een professional in te schakelen om jullie door het dode punt heen te helpen.

Het kan namelijk zo zijn dat het oefenen bij de trailer toch wat spannender is voor jouw paard dan de voorbereidende oefeningen die je gedaan hebt. Jouw timing in druk opnemen en loslaten wordt daardoor nu nóg veel belangrijker. Het zou kunnen dat je niet helemaal ‘spot on’ geweest bent. Onbedoeld heb je jouw paard geleerd om met twee voeten op de klep te blijven staan. Gelukkig is dit ook weer prima af te leren!

 

5. Zie trailerladen niet als een persoonlijke strijd

Voor veel paardeneigenaren wordt trailerladen op den duur een persoonlijke strijd, die koste wat het kost van het paard gewonnen moet worden.

Voor sommigen wordt het zelfs een eerkwestie. Misschien vind je dat het paard niet zo moeilijk moet doen, en gewoon naar jou moet luisteren.

Probeer het niet persoonlijk op te nemen wanneer jouw paard niet luistert bij het trailerladen. Jouw paard kan talloze redenen hebben om de trailer niet in te willen, maar jou bewust dwarsliggen is er daar geen van.

Je paard is niet bezig met het voeren van een machtsstrijd, en is niet bezig met winnen of verliezen. Wat een paard op zo’n moment nodig heeft is een rustige leider die hem op z’n gemak kan stellen en kan overbrengen dat de trailer veilig terrein is.

 

6. Gebruik van een trainingshalster

Er is veel discussie in het rijden over het gebruik van hulpteugels, een spoortje, rijden met of zonder bit, enzovoorts.

Ik vind dat we dezelfde discussie moeten voeren over het gebruik van trainingshalsters. Er zijn veel verschillende soorten trainingshalsters op de markt, en al deze halsters hebben hun voor- en nadelen.

Bedenk echter goed dat trainingshalsters hulpmiddelen zijn die je alleen tijdelijk wil gebruiken, en alleen als je weet waar je mee bezig bent.

Als je niet weet hoe je werkt met bijvoorbeeld een touwhalster of Dually, zorg dan dat iemand jou hierin kan opleiden.

Mijn perspectief is dat nagenoeg alle hulpteugels, soorten bitten, spoortjes en andere attributen een paard kunnen helpen in zijn training, mits de trainer heel goed weet waar hij mee bezig is. Om te voorkomen dat je het paard pijn doet of afstompt, laat jezelf goed informeren en schakel bij twijfel de hulp van een professional in.

Over Pauline

Voor mij is het belangrijk om mijn steentje bij te kunnen dragen aan een nog vriendelijkere paardenwereld. Voor zowel de paarden als de mensen. Natuurlijk train ik de paarden altijd zonder geweld of pijn.

Daarnaast vind ik het belangrijk dat jij, als eigenaar of verzorger, weet dat je me alles kunt vragen over jouw paard. Hoewel het soms lijkt dat je zomaar alles moet weten over jouw paard.. bestaan er, in mijn ogen, geen domme vragen als het over jouw paard gaat.

Ook fouten maken is must om verder te leren. Ik maak ze dagelijks en ik probeer ze zoveel mogelijk te erkennen 😉

Leer jouw paard alleen laden

Leer jouw paard alleen laden

Leer jouw paard alleen laden Wat een gevoel van vrijheid is dat. Jij bent helemaal onafhankelijk van alles en iedereen. Jij gaat weg met jouw paard wanneer jij dat wil en je hoeft nooit meer hulp te organiseren. Klinkt jou dat als muziek in de oren? Lees dan verder :)...

Trailerladen: stang sluiten is een probleem

Trailerladen: stang sluiten is een probleem

De stang van de trailer sluiten kan een probleem zijn. Jouw paard loopt meestal goed de trailer op, maar zodra je de stang achter zijn billen wil sluiten komt hij de trailer weer af. Of hij gaat precies ver genoeg naar achteren staan, zodat de achterstang niet in de...