Jouw paard trailermak maken, zo doe je dat!

door | mrt 15, 2022 | Trailerladen

Hoe leer je jouw paard trailermak te maken?

Je kunt jouw paard trailermak maken door drie basisprincipes te gebruiken.
In dit artikel ga ik stap voor stap uitleggen hoe je dat doet.

Ik begin met, waarom trailerladen niet voor alle paarden vanzelfsprekend is.
Vervolgens beschrijf ik welke drie basisprincipes er ten grondslag liggen aan een training trailerladen.
Tot slot geef ik een aantal hele nuttige oefeningen die je kunt doen met jouw paard om ervoor te zorgen dat hij of zij weer ontspannen de trailer op kan.

Heb je een paard dat niet de trailer op wil? En wil je dit graag zelf oplossen?

Als je een paard hebt dat niet de trailer op wil, of zich niet laat afsluiten, kun je vaak zelf al veel doen om deze problemen op te lossen.
Er zijn echter twee belangrijke situaties wanneer je een expert wil inschakelen:

1. Dat is wanneer de situatie voor jou en/of je paard onveilig wordt tijdens het oefenen.
2. Of als je merkt dat je na een aantal keer hetzelfde proberen niet verder komt. Dan is de kans namelijk groot dat je, onbedoeld, het verkeerde gedrag aan het in trainen bent.

1. Waarom vinden veel paarden trailerladen moeilijk?

Veel paarden vinden trailerladen moeilijk, doordat trailerladen voor een paard iets tegennatuurlijks is.

Een paard is als het ware nog steeds geprogrammeerd om in de natuur te leven. In de afgelopen duizenden jaren is zijn omgeving ontzettend veranderd, het is namelijk met mensen gaan leven. Alleen is het paard in de basis nog steeds dat dier van toen: een vluchtdier.

Een paard is het meest comfortabel als het op een ruime open vlakte staat, zodat het zijn omgeving goed in de gaten kan houden, en het eventueel ruimte heeft om te vluchten als er een roofdier opduikt. Ook leeft een paard in de natuur in kuddes, waar het dus ook het meest op zijn gemak is.

Paarden houden dus van grote open ruimtes met andere paarden. Als we dit eens vergelijken met de binnenkant van een krappe, wiebelende trailer, ligt het eigenlijk redelijk voor de hand waarom jouw paard liever niet in die trailer gaat staan.

Dat jouw paard geen fan is van trailerladen, betekent dus niet per se dat het in het verleden een trauma heeft opgelopen door bijvoorbeeld een ongeluk met de trailer. Voor paarden is een trailer van nature een nare plek. Je kunt je vast voorstellen dat wanneer wij, met de beste bedoelingen, het paard proberen de trailer in te tillen of te trekken, dit de ervaring bij de trailer niet beter maakt. Tenzij we het paard stap voor stap leren dat die trailer zo slecht nog niet is.

Maar hoe dan? Wat zou het voor onze paarden fijn zijn als we ze in hun taal kunnen vertellen wat we van ze willen en ze kunnen verzekeren dat ze binnen in die trailer niet worden opgevreten door een bloeddorstige wolf. Wij spreken natuurlijk geen ‘paards’ zoals paarden dat doen. Maar er is gelukkig wel veel onderzoek gedaan naar hoe paarden in de natuur met elkaar communiceren. En wij kunnen een groot gedeelte daarvan nabootsen.

2. Wat zijn de basisprincipes om jouw paard trailermak te maken?

In mijn trainingen gebruik ik 3 basisprincipes waarmee ik probeer mijn communicatie zo veel mogelijk te laten lijken op de communicatie die paarden onderling gebruiken.

 
Het eerste principe is houding en positie.

Waar en hoe je staat ten opzichte van het paard is van grote invloed op het succes bij trailerladen. Sta jij recht voor je paard en kijk je het in zijn ogen aan, dan zal het paard eerder geneigd zijn achterwaarts te gaan dan voorwaarts. Dit zit in zijn natuur. Gedomesticeerd of niet, instinctief ziet het paard ons nog steeds als roofdier. Een open houding, frontaal naar het paard gericht, zal het paard daarom eerder wegsturen dan op je af laten komen.

Waar en hoe sta je dan wel?  Loop je met het paard richting de trailer, dan is ook jouw neus op de trailer gericht. Gaat je paard stil staan voor de trailer, dan ga je hem stap voor stap op de trailer vragen door middel van druk opnemen en loslaten, daar vertel ik meer over bij het tweede basisprincipe.

Ga dan zijwaarts op de klep staan. Jouw ene schouder wijst naar het paard, de andere richting de trailer. Kijk het paard niet aan als je hem voorwaarts vraagt, maar kijk bijvoorbeeld naar zijn borst of voorbenen om goed te kunnen timen wanneer je de druk moet loslaten voor de beloning.

Staat jouw paard eenmaal in de trailer, draai je lichaam dan niet meteen vol enthousiasme naar hem toe. Je paard zal dan geneigd zijn om de trailer weer uit te lopen. Ben je in de trailer aangekomen, blijf dan liever even rechtuit staan met jouw neus richting de auto. Hiermee geef je je paard de kans om te ontspannen in de trailer, en zo te leren dat een trailer niet eng of gevaarlijk is. Wacht een paar tellen, en wanneer je weer van de trailer af wil, draai je je rustig om naar jouw paard om hem achterwaarts te vragen. Waarom niet meteen afsluiten en weg rijden? Dat leg ik uit bij het derde basisprincipe.

Het tweede principe is ‘druk opnemen en loslaten’

Dit is een van de vormen van communicatie met een paard. Druk opnemen en loslaten is wat we noemen een ‘vraag-antwoord-feedback loop’ tussen jou en jouw paard. Druk opnemen is de vraag stellen, de reactie die het paard geeft, is het antwoord dat je krijgt, en de druk loslaten is de feedback die je jouw paard geeft: de beloning.

Als je met je paard voor de trailer staat, werkt dat als volgt: je neemt wat druk op de lijn, jouw paard zet een stap voorwaarts, je beloont het doordat je de druk weer loslaat. Omdat het gewenste gedrag van het paard (een stap vooruit zetten wanneer je druk op de lijn neemt) meteen wordt beloond, zal het paard dit gedrag vaker vertonen.

Druk opnemen en loslaten kan ook aan de achterkant van het paard. Wanneer je met een balkje richting de billen van het paard loopt, zal het paard vaak voordat je zijn billen raakt al een pasje voorwaarts zetten. Je geeft dus als het ware ‘druk van achteren’. Hiermee stel je jouw paard de vraag om een pas voorwaarts te zetten. Zodra het paard dat doet, laat je de druk weer los door het balkje weer weg te halen. Vanzelfsprekend werkt dit principe ook met zijwaartse druk.

Timing is essentieel bij druk opnemen en loslaten. Hoe sneller een paard wordt beloond door de druk van de lijn te halen nadat het de stap heeft gezet, hoe beter het paard begrijpt dat het een beloning is voor zijn gedrag. ​

Paard trailermak maken
En dan het derde principe. Begin klein.

Wanneer je paard moeite heeft met trailerladen, probeer het dan niet direct de trailer op te slepen, maar deel het op in kleinere oefeningen. In de gedragsleer noemen we dat ‘shaping’.

Leer je paard allerlei obstakels die het ook tegen komt bij het trailerladen los van elkaar nemen. Vergelijk het met jouw eerste autorijles. Daar begon je waarschijnlijk ook op een parkeerplaats om een beetje een gevoel te krijgen met sturen, optrekken en afremmen. Autorijles 1 hoefde je niet direct de snelweg op.

3. Praktische oefeningen die je gaan helpen jouw paard trailermak te maken.

Nu kun je aan de slag met de praktijkoefeningen. Houd de drie basisprincipes uit deel twee in je achterhoofd. Die gelden hier natuurlijk ook.

Ik ga er bij het uitleggen van de oefeningen vanuit dat het paard zich door jou goed laat leiden. Met ander woorden, dat je paard goed met je mee loopt, stil staat wanneer je het hem vraagt en dat je het een pasje achterwaarts kunt vragen. Als dit gedrag niet onder controle is in een gewone lege rijbaan, zorg dan dat dit eerst onder controle is, voordat je verder gaat met deze oefeningen.

Nog even dit: jouw veiligheid en die van jouw paard zijn voor jou nummer 1 prioriteit bij deze oefeningen. Zelf draag ik altijd een cap en stevige schoenen als ik aan het werk ben. Ik werk altijd met veilig materiaal en ik zorg dat de ruimte of het terrein waar ik werk veilig en afgesloten is. In het ergste geval raakt jouw paard erg overstuur van een oefening en trekt zich los. Je wilt natuurlijk voorkomen dat hij dan de straat op kan.

Ik bedenk altijd wat het worst case scenario zou zijn. Daar richt ik de ruimte op in. Dus ruim losliggende touwen op en zorg dat er geen rieken langs de kant staan waar het paard zich aan kan bezeren als het schrikt .
En bedenk dat je altijd een expert kunt inschakelen als je het gevoel hebt dat ondanks al jouw inspanningen, het paard zich dusdanig gedraagt dat het jou of zichzelf kan verwonden tijdens een training.

Gratis video training trailerladen

Heb je behoefte aan beeldmateriaal bij dit artikel?
Vraag de video training trailerladen nu gratis aan.

Oefening 1:

Jouw paard moet straks tussen twee dichte wanden leren staan.

Leer je paard eerst om door een smalle doorgang te lopen. Een smalle doorgang bouw je eenvoudig met wat springmateriaal. Leer het paard daar ontspannen doorheen lopen, dan stilstaan en achterwaarts gaan. Je kunt dit onderdeel zo ver als je wilt uitbreiden, afhankelijk van hoe groot de uitdaging is.

Begin makkelijk met een doorgang van 3 meter breed. Zet de doorgang steeds smaller. Gaat dit goed? Dan kun je de wanden ook dicht maken, door een deken of een zeil over de springbalken te hangen.

Oefening 2:

Leer je paard lopen over vreemde ondergrond. Lopen over een stevig zeil is een zeer goede oefening. Door deze oefening leert het paard te ontspannen als het gevraagd wordt om op iets te gaan staan dat er vreemd uitziet, vreemd aanvoelt en ook nog eens een akelig geluid maakt.

Let bij deze oefening goed op je eigen veiligheid. Sommige paarden kun je het zeil op vragen en ze vervoeren geen vin. Maar er zijn ook paarden die zo schrikken van de aanraking of het geluid, dat ze in paniek raken wanneer ze er net op staan. Het beste bouw je de oefening stap voor stap op. Begin bijvoorbeeld met één hoefje vragen over de punt van het zeil. Of leg een klein opgevouwen gootje neer wat je steeds breder maakt.
Deze oefening kun je ook uitbouwen met een stevige plank die de laadklep nabootst.

Paard trailermak maken
Een training trailer laden is een zinvolle voorbereiding voor de verhuizing van jouw paard
Oefening 3:

Leer je paard om onder iets door te lopen.

Ook dit kun je vrij eenvoudig opbouwen met springstaanders, drie pvc-buizen of bamboestokken. Loopt je paard hier ontspannen doorheen, kan het ook rustig stilstaan en zelfs een pasje achterwaarts doen? Dan kun je de oefening uitbreiden, bijvoorbeeld door een dekentje over de bovenkant van de doorgang te hangen dat je steeds lager hangt. Zo leert het paard dat het zijn hoofd naar beneden moet doen om ergens onderdoor te lopen.

Oefening 4:

Als je paard dit allemaal ontspannen kan, kun je de drie oefeningen met elkaar te combineren.

Laat het eerst onder de doorgang van oefening 3 door lopen om vervolgens in de smalle doorgang van oefening 1 aan te komen. Gaat dat ontspannen? Zet jouw paard dan ook eens even stil in deze oefening. En misschien kun je zelfs een pasje achterwaarts vragen.

Je kunt er zelfs voor kiezen om ook de vreemde ondergrond toe te voegen aan deze oefening. Dan laat je jouw paard op een vreemde ondergrond stappen, vervolgens loopt het onder de eerste doorgang door en dan de smalle doorgang in.

Deze oefeningen zijn vooral geschikt voor paarden die moeite hebben met een trailer oplopen.

Oefening 5:

Heeft jouw paard meer problemen met het afsluiten van de trailer? Dan kun je dit natuurlijk ook eerst oefenen buiten de trailer.
Gebruik bijvoorbeeld oefening 1, met de smalle doorgang om een trailer na te bootsen. Wanneer jouw paard daar ontspannen kan stilstaan, kun je met een stok naar hem toelopen, alsof je de doorgang achter hem afsluit. Houd goed in gedachten: kleine stappen en druk opnemen en loslaten.

Dus misschien ben je de eerste keer wel 2 meter verwijderd van je paard wanneer je het benaderd met de achterstang. Blijft jouw paard netjes staan? Of zie je zelfs een ontspanningssignaal? Dan loop je weer weg. Ging dat goed? Dan kun je de keer erna een stukje dichterbij komen.

Zo kun je ook het sluiten van de klep voorbereiden. Je paard staat weer in de smalle doorgang. Je pakt een stok en hier leg je een dekentje overheen. Een paar meter achter je paard til je de stok met het dekentje 10 centimeter op. Blijft jouw paard netjes staan, komt het niet achterwaarts? Of laat hij zelfs een signaal van ontspanning zien? Dan laat je de stok weer zakken. Ging dit goed? Dan til je de stok met het dekentje de volgende keer 20 centimeter op. Enzovoort.

Heb je alle oefeningen buiten de trailer onder de knie?

Hebben jullie deze oefeningen onder de knie? Dan kun je je paard eens meenemen naar de trailer. De volgende kleine stap is om jouw paard de trailer in te laten lopen wanneer deze helemaal leeg is, dus zonder voorstang en tussenschot. Ook hier let je weer op jouw houding en positie. Je werkt met druk en ontspanning en je vraagt kleine stappen.

Dus heeft jouw paard moeite met de trailer oplopen, dan is één hoefje op de klep zijn eerste stap. Heeft jouw paard moeite met afsluiten? Dan is de klep tien centimeter omhoog en direct weer laten zakken, de eerste stap.
Als dat goed gaat, breng je het tussenschot weer terug in de trailer. En later ook de voorstang.

Is dit DE routine en oplossing voor elk paard? Nee, helaas niet. Er zijn net zoveel nuanceverschillen als dat er paarden zijn. Dit is een basis.
Over het algemeen geldt: kijk goed naar jouw paard. Wanneer heeft het genoeg gehad? Je wordt niet in één dag olympisch kampioen en ook leren trailerladen heeft tijd nodig. Merk je dat je vastloopt op een bepaald punt? Vraag een professional om even mee te kijken, voordat je per ongeluk gedrag aanleert dat je helemaal niet wilt hebben.

Gratis video training trailerladen

Heb je behoefte aan beeldmateriaal bij dit artikel?
Vraag de video training trailerladen nu gratis aan.

Over Pauline

Voor mij is het belangrijk om mijn steentje bij te kunnen dragen aan een nog vriendelijkere paardenwereld. Voor zowel de paarden als de mensen. Natuurlijk train ik de paarden altijd zonder geweld of pijn.

Daarnaast vind ik het belangrijk dat jij, als eigenaar of verzorger, weet dat je me alles kunt vragen over jouw paard. Hoewel het soms lijkt dat je zomaar alles moet weten over jouw paard.. bestaan er, in mijn ogen, geen domme vragen als het over jouw paard gaat.

Ook fouten maken is must om verder te leren. Ik maak ze dagelijks en ik probeer ze zoveel mogelijk te erkennen 😉

Leer jouw paard alleen laden

Leer jouw paard alleen laden

Leer jouw paard alleen laden Wat een gevoel van vrijheid is dat. Jij bent helemaal onafhankelijk van alles en iedereen. Jij gaat weg met jouw paard wanneer jij dat wil en je hoeft nooit meer hulp te organiseren. Klinkt jou dat als muziek in de oren? Lees dan verder :)...

Trailerladen: stang sluiten is een probleem

Trailerladen: stang sluiten is een probleem

De stang van de trailer sluiten kan een probleem zijn. Jouw paard loopt meestal goed de trailer op, maar zodra je de stang achter zijn billen wil sluiten komt hij de trailer weer af. Of hij gaat precies ver genoeg naar achteren staan, zodat de achterstang niet in de...