Mijn paard rent de trailer uit. Oorzaken en oplossing

door | mrt 15, 2022 | Trailerladen

Jouw paard rent de trailer uit. Hoe los je dat op?

Jouw paard moet het vertrouwen van uitladen weer terug vinden. Hoe je jouw paard dat vertrouwen terug kunt geven, lees je in dit artikel. Ik geef je de meest voorkomende oorzaken van dit probleem en natuurlijk wat je er aan kunt doen om het probleem op te lossen.

De trailer op lopen doet jouw paard meestal wel. Dat is het probleem niet. Het probleem is wanneer jullie willen uitladen. Je maakt de achterstang open en je moet zorgen dat je zo snel je kunt van de trailerklep afspringt, want jouw paard komt met een noodgang de trailer uit.
Iedere keer weer schrik jij je een hoedje en is het kantje boort of hij had zichzelf, of jou, bezeerd.

 

Waarom rent jouw paard eigenlijk de trailer uit?

Een van de meest voorkomende oorzaken voor een paard dat de trailer uit rent, is dat het dier een stressassociatie heeft met de trailer. Hij wil er simpelweg zo snel mogelijk vanaf.

Met andere woorden. Het zou dus kunnen dat jouw paard stress ervaart in of rondom de trailer. Dit hoeft zich lang niet altijd te uiten in extreem gedrag tijdens het inladen van jouw paard in de trailer.

Lang niet alle paarden laten hun spanning zo expliciet zien. Je kunt het herkennen aan kleine details. Bijvoorbeeld: is jou paard onrustig tijdens de rit met de trailer? Is jouw paard bezweet na een ritje met de trailer? Gaat jouw paard meestal vrij aardig de trailer op, maar komt het eigenlijk ook weleens voor dat het wat langer twijfelt?

Staat jouw paard met zijn billen tegen de achterstang de duwen als jij de achterklep open doet? Moet je met het inladen snel de achterstang afsluiten, omdat jouw paard anders toch weer van de trailer af komt?
Dit zijn allemaal signalen die jou vertellen dat jouw paard niet heel gerust is in- of bij de trailer.

Een andere mogelijk oorzaak waardoor jouw paard de trailer uit rent is wanneer je dit gedrag (onbedoeld) zelf getraind hebt. Oeps! 

 

Wat doet jouw lichaamstaal?

Paarden zijn gevoelig voor onze lichaamstaal. In een kleine trailer ontvangen paarden onze kleinste signalen nog veel duidelijker. Het zou dus kunnen dat jij jouw paard per ongeluk geleerd hebt om steeds sneller van de klep af te rennen. En voordat er nu een gevoel van schaamte ontstaat. No worries! Die dingen gebeuren. Ieder mens, hoe ervaren ook, heeft onbewust gedrag dat het gedrag van hun paard beïnvloed. En dat is oké. Het kan in dit geval alleen even handig zijn als je een expert laat mee kijken, die jou bewust maakt van jouw houding en positie. Of check de gratis video training trailerladen. Hierin geef ik je ook meer uitleg over o.a. jouw houding en positie ten opzichte van jouw paard. 

Paard rent trailer uit

Dit kun je doen om te zorgen dat jouw paard niet meer van de trailer af rent:

Je gaat vaker oefenen. Dus in- en uitladen zonder daadwerkelijk op pad te gaan. Het ongewenste gedrag moet als het waren overschreven worden met gewenst gedrag. Tot het gewenste gedrag -rustig de trailer aflopen- normaal geworden is voor jouw paard.

Maak de situatie eerst makkelijker voor jouw paard. Heb je een tweepaards trailer met tussenschot? Haal dan in de eerste paar sessies dat tussenschot er eens uit.
Zet ook de zijkanten van de trailer even af met twee springstaanders en een balk. Dat helpt jouw paard visueel om de ingang naar de trailer beter te vinden. Ook helpt het jou, omdat jouw paard niet steeds na het uit de trailer rennen, naast de trailer kan gaan staan wachten tot jij hem weer hebt opgehaald.

Werk met kleine doelen. Je kunt niet van jouw paard verwachten dat het in één sessie meteen rustig van de klep af loopt.

Gebruik een longeerlijn in plaats van een halstertouw. Zodat jouw paard jou niet mee de trailer aftrekt.
Rent het paard naar buiten, laat de lijn rustig door je hand glijden. Probeer het paard niet tegen te houden door aan jouw lijn te trekken. En blijf zelf voor in de trailer staan.

Staat jouw paard weer stil buiten de trailer? Loop de trailer uit en vraag jouw paard er opnieuw op.

Probeer jouw paard voor te zijn. Dus loop jouw paard de trailer op. Wacht 2 tellen en vraag jouw paard weer rustig de trailer af. Voordat hij zelf het besluit kan nemen om eraf te racen.

Wanneer je jouw paard van de trailer af vraagt, kijk hem niet in zijn ogen aan en ga niet recht voor hem staan. Liever sta je zijwaarts. Met jouw ene schouder richting de auto en de andere richting het paard. Adem goed uit, ontspan je schouders, armen en buikspieren en kom zo traag als je kunt zijwaarts de trailer uit.

Je zult merken dat wanneer jij het paard niet probeert binnen vast te houden dat het paard steeds minder hard en ver de trailer uit rent. En omdat je het paard opnieuw terug naar binnen vraagt zal het paard gaan begrijpen wat je van hem wil. Lees ook zeker het artikel over hoe je een paard trailermak kunt maken, om de basisprincipes van het trailerladen goed te begrijpen.

 
Te weinig verbetering?

Dit zijn tips die je kunt toepassen tijdens jouw training wanneer jouw paard de trailer uit rent. Merk je dat er weinig verbetering is? Vraag een gecertificeerd trainer om eens met je mee te kijken, om te voorkomen dat per ongeluk ongewenst gedrag aan het bevestigen bent. Is de situatie voor jou of voor jouw paard niet meer veilig tijdens het trainen? Schakel ook dan een expert in.

Over Pauline

Voor mij is het belangrijk om mijn steentje bij te kunnen dragen aan een nog vriendelijkere paardenwereld. Voor zowel de paarden als de mensen. Natuurlijk train ik de paarden altijd zonder geweld of pijn.

Daarnaast vind ik het belangrijk dat jij, als eigenaar of verzorger, weet dat je me alles kunt vragen over jouw paard. Hoewel het soms lijkt dat je zomaar alles moet weten over jouw paard.. bestaan er, in mijn ogen, geen domme vragen als het over jouw paard gaat.

Ook fouten maken is must om verder te leren. Ik maak ze dagelijks en ik probeer ze zoveel mogelijk te erkennen 😉

Leer jouw paard alleen laden

Leer jouw paard alleen laden

Leer jouw paard alleen laden Wat een gevoel van vrijheid is dat. Jij bent helemaal onafhankelijk van alles en iedereen. Jij gaat weg met jouw paard wanneer jij dat wil en je hoeft nooit meer hulp te organiseren. Klinkt jou dat als muziek in de oren? Lees dan verder :)...