Leer jouw paard alleen laden

door | mrt 15, 2022 | Trailerladen

Leer jouw paard alleen laden

Wat een gevoel van vrijheid is dat. Jij bent helemaal onafhankelijk van alles en iedereen. Jij gaat weg met jouw paard wanneer jij dat wil en je hoeft nooit meer hulp te organiseren. Klinkt jou dat als muziek in de oren? Lees dan verder 🙂

Om jouw paard alleen te kunnen laden zul je in het begin, hoe gek het ook klinkt, even moeten oefenen met z’n tweeën. In dit artikel ga ik ervan uit dat jouw paard verder geen uitdagingen heeft bij of in de trailer. Met andere woorden, jouw paard loopt ontspannen de trailer op. Hij laat zich prima afsluiten en ook tijdens het rijden met de trailer is hij relaxt. Hij begrijpt alleen nog even niet dat hij gewoon moet blijven staan als jij wegloopt om de trailer af te sluiten.

Heeft jouw paard wel een uitdaging bij de trailer en wil je hem toch alleen leren laden, werk dan eerst aan ontspannen laden, voor je verder gaat. Hoe je dat doet, lees je in mijn blog over het trailermak maken van paarden.

Een paard alleen laden kun je op veel manier doen, maar de twee meest makkelijke manieren ga ik toelichten in dit artikel.

 
Via het voordeurtje

Je kunt ervoor kiezen om met jouw paard de trailer in te lopen, waarna jij door het deurtje of langs jouw paard weer naar buiten gaat om de trailer te sluiten.
Op deze manier zul je jouw paard moeten leren blijven staan als jij weg loopt. Let op, zet je paard nooit vast aan een halstertouw als de trailer aan de achterkant nog niet dicht is. De kans op verwondingen is te groot als jouw paard aan het halstertouw gaat hangen wanneer hij de trailer uit wil lopen.

In de hele training om een paard alleen te leren laden is het belangrijk dat je werkt in kleine stappen. Deze kleine stappen zorgen ervoor dat jouw paard het in het begin per ongeluk goed gaat doen. Wanneer je dit vervolgens beloond, zal jouw paard het correcte gedrag vaker laten zien.

 

Zoals gezegd, kleine stappen.
Stap 1 is dus dat jouw paard ook goed moet blijven staan als jij nog bij hem voor in de trailer staat. Misschien uiteindelijk wel 5 minuten, zonder dat er iets gebeurt. Leer jouw paard daar wachten door hem te belonen als hij eerst een minuut zonder afleiding binnen blijft staan.

Dus jouw paard moet ook binnen willen blijven staan als jij hem een beetje negeert. En niet alleen als jij hem afleidt met snoepjes en kriebels. Beloon het gedrag door weer even uit de trailer te lopen.
Die minuut bouw je steeds verder op.

Gaat dit lekker? Dan kun je eens gaan kijken of hij ook blijft staan als jij het deurtje uit stapt. Het deurtje blijft in eerste instantie nog open, zodat jouw paard jou nog kan zien. Let op dat je altijd de voorstang in de trailer hebt zitten als je door het voordeurtje naar buiten gaat. Je wil voorkomen dat jouw paard om wat voor reden dan ook in paniek raakt en denkt dat hij ook door dat voordeurtje past.

Paard alleen laden

Blijft jouw paard goed staan? Dan kruip je terug naar binnen en beloon je jouw paard door samen de trailer weer uit te lopen.
Gaat dit goed? Dan ga je het deurtje even kort dicht doen. En vervolgens steeds langer dicht houden.

Gaat dit nog steeds goed? Dan ga je tijdelijk een helper inschakelen. Je bent zo ver dat het deurtje een tijdje dicht kan zonder dat jouw paard naar buiten loopt. Dit doe je weer. En jij loopt naar de achterkant van de trailer. Misschien blijft jouw paard inmiddels super goed staan en kun je zo de achterstang in de trailer leggen. Maar misschien is jouw paard zo verrast dat je opeens achter hem staat, dat hij de trailer uit wil komen voor een begroeting.

In dit tweede geval is het belangrijk dat jij achter jouw paard blijft met de achterstang bij zijn billen. Jouw helper vraagt het paard even naar voren, via het voordeurtje. De helper gaat natuurlijk even voor in de trailer staan als jouw paard het echt even niet begrijpt.

En op het moment dat jouw paard weer voorwaarts gaat, leg jij de stang weer weg. Je gaat terug naar het voordeurtje en beloont jouw paard voor het weer voorwaarts gaan door met hem de trailer af te lopen.
Al snel genoeg heeft jouw paard geleerd om voorwaarts te blijven denken wanneer jij met de achterstang achter hem bent.

Dit is één manier waarop jij jouw paard alleen kunt laden.

 
Zelfstandig laden

Een andere manier is dat jij jouw paard zelfstandig de trailer op laat lopen wanneer jij op de klep wacht tot hij binnen staat. Waarna jij de achterstang kunt sluiten.
Om dit te bereiken leer je jouw paard eerst op afstand laden.

Je gebruikt een lange longeerlijn, je zet jouw paard een paar meter voor de klep stil. Jouw helper gaat helemaal voor in de trailer staan en die heeft het uiteinde van de longeerlijn in zijn handen.
Jij loopt jouw paard de trailer op. En je blijft staan op de klep net voor je de trailer in bent. Jouw helper hengelt jouw paard het laatste stukje naar binnen. Dit herhaal je een aantal keer.

Als dit soepel gaat moet jouw paard gaan leren wachten nadat het naar binnen is gelopen. Jij wil immers alle tijd hebben om op je gemak de achterstang in de trailer te leggen. Kan jouw paard goed wachten? Dan ga je kijken of jouw paard ook zonder helper helemaal de trailer in wil lopen, als jij op de klep blijft staan.

Lukt dit nog niet vloeiend, dan is de stap misschien te groot. Een tussenoplossing is dat de helper het paard via het voordeurtje naar binnen hengelt. Let ook hier goed op dat de voorstang dan in de trailer zit.
Loopt het paard vlot door? En blijft het netjes wachten voor in de trailer. Dan kun je de trailer gaan afsluiten.

Kijk in de training goed naar je paard. Blijft je paard positief? Mooi! Wordt je paard moe? Geef hem dan een pauze. Loop je vast op steeds hetzelfde punt? Vraag dan een gecertificeerd trainer om even mee te kijken, voordat je onbedoeld het ongewenste gedrag aan het bevestigen bent.

 
Wanneer wil je niet alleen op pad?

Tot slot, alleen op pad met jouw paard is ideaal voor korte ritjes in de buurt. En dan bedoel ik, met hulptroepen voor noodsituaties op bel afstand. Ga je verder weg met jouw paard, neem dan altijd een tweede persoon mee. ongelukken zitten in een klein hoekje. En niemand wil in een noodsituatie in zijn eentje met zijn paard langs de weg staan 🙂

Over Pauline

Voor mij is het belangrijk om mijn steentje bij te kunnen dragen aan een nog vriendelijkere paardenwereld. Voor zowel de paarden als de mensen. Natuurlijk train ik de paarden altijd zonder geweld of pijn.

Daarnaast vind ik het belangrijk dat jij, als eigenaar of verzorger, weet dat je me alles kunt vragen over jouw paard. Hoewel het soms lijkt dat je zomaar alles moet weten over jouw paard.. bestaan er, in mijn ogen, geen domme vragen als het over jouw paard gaat.

Ook fouten maken is must om verder te leren. Ik maak ze dagelijks en ik probeer ze zoveel mogelijk te erkennen 😉