Jouw paard voorbereiden op verhuizing. Hoe doe je dat?

door | mrt 17, 2021 | Trailerladen

Hoe kun je jouw paard het beste voorbereiden op een verhuizing?

Er zijn een hoop dingen die jij zelf, zonder jouw paard kan doen. Zorg dat je op de hoogte bent van het wormen- en inenting beleid van de nieuwe stal. Check in hoeverre het management veranderd. Met andere woorden, krijgt jouw paard straks meer of minder weidegang? Zijn de voermoment anders? Wat voor voer wordt er gegeven?
Daarnaast is het belangrijk om jouw paard mee te nemen in de voorbereiding. Een belangrijk onderdeel is het oefenen met de trailer.

 

Lara, een merrie van 6 jaar oud, moest verhuizen.

De eigenaresse zag een beetje op tegen de trailerrit die daarbij hoorde en vroeg me hen te helpen met de voorbereiding. Lara had niet heel veel ervaring op de trailer. De eigenaresse wist van twee ritten. De eerste was probleemloos verlopen, de tweede rit wat moeizamer. Lara had zich keurig gedragen, maar kwam nat van het zweet van de trailer af. Terwijl het ritje maar 20 minuten had geduurd.


Wat voor trailer kies je?

Het belangrijkste verschil in het verhaal was dat Lara de tweede keer in een tweepaards-trailer met tussenschot was vervoerd. Bij de eerste rit was dat met een anderhalfpaards-trailer.

Als mens zijn we soms geneigd te denken dat een tweepaards-trailer voor paarden makkelijker is dan een anderhalfpaards-trailer. We hebben het idee dat het dier zich geborgen voelt en kan leunen tegen het tussenschot of de trailerwand als we het paard lekker een beetje klem zetten, Niets is minder waar.

Een paard is een vluchtdier. Een vluchtdier voelt zich comfortabel in open ruimtes waar het de omgeving continue kan scannen met zijn 350 graden zicht en uiterst gevoelige gehoor. Het idee dat een paard zich veiliger voelt in een nauwere ruimte is een projectie van ons eigen instinkt. Wij zijn roofdieren, wij voelen ons veilig en geborgen in kleine ruimtes.

Dat gezegd hebbende, heeft jouw paard heel veel moeite met alleen zijn? Dan kan het logischer zijn om een tweepaards trailer te gebruiken, zodat zijn maatje erbij in kan. In het meest ideale geval neem je dan een 3paards- of 4paards trailer of een ruim vrachtwagentje waar de paarden allebei wat meer ruimte hebben om te bewegen. 


Gevoelige buik

Op een trailer staan is dus al tegennatuurlijk voor een paard. Daar komt bij dat de buik van het paard, net achter de ribben, een erg gevoelige plek is. Dat is de plek waar de (hondachtige) natuurlijke vijand een paard aanvalt. Als een paard in de natuur op die plek wordt aangevallen zal het tegen die druk in vallen om zichzelf te beschermen. Want als de vijand zich vastbijt in de buikwand en het paard zou vluchten, dan is de kans veel te groot dat de hele buikwand open scheurt.

Je kunt je voorstellen dat de aanrakingen van een tussenschot dus alleen maar meer stress opleveren, omdat dit natuurlijke gedrag nog steeds in het DNA van jouw paard zit.

Daarnaast kan een paard veel moeilijker balans houden als het recht naar voren staat. Ook dat levert stress op. Als het paard een beetje schuin kan gaan staan, dan staat het steviger en kan makkelijker ontspannen.


Duidelijke signalen

Afijn, terug naar Lara. We gingen aan de slag om haar wat meer zelfvertrouwen te geven op de trailer. De eigenaresse had zelf al veel voorbereidend werk met de merrie gedaan. Lara kon ontspannen over een vreemde ondergrond lopen en kon ook zonder stress in een smalle doorgang stilstaan en achterwaarts gaan.

We gingen dus direct aan de slag bij de trailer. Lara twijfelde wat, maar reageerde ontzettend positief op het concept ‘druk opnemen en loslaten’. Lara liet ook goed zien wanneer ze spanning had en wij haar even de tijd moesten geven. En wanneer ze iets onder de knie had en we weer door konden. Momenten van ontspanning waren bij Lara heel goed zichtbaar. Ze liet duidelijk haar hoofd zakken, haar blik werd zachter en haar oren ontspanden.

Die signalen gebruikten we natuurlijk in de training.

Stap voor stap

In de trailer staan is voor veel paarden een spannende opgave. Zo ook voor Lara. Natuurlijk werk je daar stapje voor stapje naar toe. Op het moment dat ze de eerste keer in de trailer kwam, hoefde Lara maar 2 tellen te blijven staan, voordat ze er weer rustig uit mocht.

Het moment van in de trailer staan, maak je steeds langer. Zo bouw je het trailerladen rustig op. Je brengt je paard kort naar een spannende situatie toe, en dan haal je het op jouw commando daar weer weg.

Het liefst bereik je dat je in de trailer eerst een signaal van ontspanning ziet, om vervolgens het paard weer uit de trailer te laten lopen. Zo leer je het paard dat het de moeilijke situatie mag verlaten wanneer het zich ontspant. Door dat te herhalen, leert het paard ontspannen op de trailer en verandert de moeilijke trailersituatie in een ontspannen situatie.

Rust

Zo’n training is mentaal best zwaar voor onze paarden.

Wat Lara ontzettend goed hielp, was het inbouwen van een aantal momenten van rust. Je ziet dat je paard moe wordt bijvoorbeeld doordat het wat onhandig wordt met de voeten als het de klep af loopt, terwijl het dat de eerste paar keer foutloos deed.

Het kan zijn dat jouw paard minder alert wordt op zijn omgeving en op jouw hulpen, terwijl dat aan het begin van de training anders was.

Sommige paarden sluiten zich zelfs een beetje af. Dan is het tijd voor een pauze. Het paard kan dan lekker naar een vertrouwde omgeving. En wij laten het paard dan ook écht even met rust.

Het paard verwerkt dan wat het geleerd heeft. Na een momentje rust kun je prima nog een korte sessie oppakken. Lara is in een anderhalfpaards-trailer zonder problemen verhuisd naar haar nieuwe thuis.

Gratis video training trailerladen

Ben je nieuwsgierig naar hoe je een training trailerladen zelf kunt oppakken? Vraag dan mijn gratis videotraining trailerladen aan.

Over Pauline

Voor mij is het belangrijk om mijn steentje bij te kunnen dragen aan een nog vriendelijkere paardenwereld. Voor zowel de paarden als de mensen. Natuurlijk train ik de paarden altijd zonder geweld of pijn.

Daarnaast vind ik het belangrijk dat jij, als eigenaar of verzorger, weet dat je me alles kunt vragen over jouw paard. Hoewel het soms lijkt dat je zomaar alles moet weten over jouw paard.. bestaan er, in mijn ogen, geen domme vragen als het over jouw paard gaat.

Ook fouten maken is must om verder te leren. Ik maak ze dagelijks en ik probeer ze zoveel mogelijk te erkennen 😉

Leer jouw paard alleen laden

Leer jouw paard alleen laden

Leer jouw paard alleen laden Wat een gevoel van vrijheid is dat. Jij bent helemaal onafhankelijk van alles en iedereen. Jij gaat weg met jouw paard wanneer jij dat wil en je hoeft nooit meer hulp te organiseren. Klinkt jou dat als muziek in de oren? Lees dan verder :)...