Trailerladen – mijn paard houdt mij voor de gek!

door | mei 1, 2021 | Trailerladen

Mijn paard houdt mij voor de gek als ik hem op de trailer wil zetten!

Dit is het verhaal van Stef

Stef is een leuke ietwat eigenwijze pony die niet graag de trailer op wil. En dat is onhandig, want om te kunnen rijden moet de eigenaresse van Stef met de trailer naar de vereniging toe, een stukje verderop in het dorp. Er is volgens de eigenaresse geen probleem met afsluiten, of met het rijden met de trailer. Het duurt gewoon lang om Stef te laden. En als Stef na het ritje met de trailer is uitgeladen en hij moet er later weer op, dan wil hij dat écht niet meer.

“Volgens mij heeft hij geen zin en houdt hij mij gewoon voor de gek” zegt zijn eigenaresse tegen me tijdens het eerste telefonisch consult. 

Tijdens het live consult dat daarop volgt zie ik een lieve pony met een wat dominant karakter. Hij loopt me in stal bijna omver, en als ik vriendelijk vraag stil te staan, loopt hij dwars door me heen. En inderdaad bij de trailer twijfelt hij wat. Maar met een aantal keer duidelijke feedback in het grondwerk – stil staan is stil staan en goed loslaten op het moment dat je vraag correct beantwoord wordt – geeft Stef graag het leiderschap aan me terug en staat hij binnen 5 minuten op de trailer.

De eigenaresse neemt Stef over en ook bij haar gaat het foutloos. Tovenarij? Nee hoor! Wat we hebben gedaan, is Stef ervan overtuigen dat hij het leiderschap beter bij ons kan laten. En Stef was werkwillig genoeg om dat te doen. Is het probleem hiermee opgelost? Nog verre van.

 

Schijn bedriegt

Ik vraag de eigenaresse om de trailer af te sluiten met Stef erin. Ik wil zien wat dit met hem doet. Op het moment dat de eigenaresse de achterstang sluit, verandert er weinig. Stef kijkt rustig om zich heen, onderzoekt de trailerwand met zijn neus, vindt nog een plukje hooi, knabbelt daar aan. Inderdaad geen probleem.

Maar dan wordt de klep gesloten. Stef staat nog steeds ogenschijnlijk rustig, maar schijn bedriegt. Zijn buikspieren zijn volledig aangespannen, hij houdt zijn hoofd hoger dan daarvoor, is niet meer onderzoekend en negeert de pluk hooi in zijn mond waar hij net nog zo lekker op stond te knabbelen.

Ik probeer Stef zijn voeten nog iets te verzetten. Soms helpt het om een paard even een klein beetje in beweging te zetten om zo de spanning af te laten vloeien. Maar Stef verzet geen voet meer. Hij is bevroren.

Het testen van het rijden met de trailer doen we niet meer. Het is al duidelijk dat Stef wel degelijk een afsluitprobleem heeft. Hij is wel degelijk erg gespannen, ook al is het geen hysterische bedoeling met een paard dat de trailer afbreekt en de trailer uit vliegt. En inderdaad na het uitladen, is het vele malen moeilijker om Stef weer de trailer op te krijgen.

Trailerladen Paarden

Niet hysterisch, wel stress?

Hoe kun je zien of jouw paard stress heeft, ondanks dat hij zich niet snel hysterisch gedraagt? En hoe ga je dan trainen?

Paarden zijn vluchtdieren. Maar als een paard bij een spannende situatie niet kan vluchten, kan het zijn dat het probeert te vechten, of het zal bevriezen. Paarden die geneigd zijn om te bevriezen zijn vaak wat meer introverte paarden. Bij deze paarden zie je de spanningssignalen minder goed. In plaats van dat ze druk worden, keren ze in zichzelf. Op het eerste gezicht lijkt het paard dus ontspannen, terwijl dat niet het geval is.

Er is een aantal dingen waaraan je kunt merken of jouw paard écht ontspannen is, of zich enkel ontspannen voordoet na het oefenen met bijvoorbeeld een trailer.

  • Kijk goed naar het verschil in gedrag. Is het paard de eerste verandering nog lekker onderzoekend, en staat hij bij een volgende verandering ineens stokstijf stil, zoals Stef? Dan is de kans groot dat hij gespannen is.
  • Herhaal je een stap die eigenlijk goed bevestigd was, na een nieuwe stap in de training, en dat gaat opeens niet goed meer? Dan weet je dat de vorige stap te veel was voor je paard. In het voorbeeld van Stef was de trailer oplopen inmiddels goed bevestigd. Dat wilden we nog een keer doen nadat we een nieuwe stap hadden geïntroduceerd, namelijk de klep afsluiten. Toen bleek dat erop lopen weer een stuk moeilijker was. Hieruit kun je dus concluderen dat het afsluiten van de klep erg spannend is geweest voor hem.
  • Tot slot, als je er echt zeker van wilt zijn of je paard gestrest is, kun je werken met een hartslagmeter. Die doe je om voordat je gaat trainen. Je laat je paard even met rust, zodat je een goed beeld krijgt van de normale hartslag. Dan ga je met hem trainen. Zie je een grote piek, dan was dat een spannend moment.

 

Effectief trainen

Voor Stef was uiteindelijk het effectief trainen en ‘uren maken’ bij de trailer voldoende om weer ontspannen te kunnen trailerladen. Het effectief trainen met de klep begint met de klep 10 centimeter optillen en weer laten zakken.

Dit breidt je langzaam uit door de klep steeds verder dicht te doen. Blijft het paard tijdens dit werk goed staan? Dan kun je de klep ook wat langer omhoog houden, bijvoorbeeld op 10 centimeter, totdat je een ontspanningssignaal ziet. Zie je dit signaal, dan laat je de klep zakken.

Je haalt daarmee de druk, de spannende klep, weer weg. Zo leer je jouw paard om actief te ontspannen op het moment dat die spannende klep komt. Hierdoor is die klep na een aantal keer trainen automatisch niet meer zo spannend is.

Werken aan het afsluiten van de trailer is natuurlijk onderdeel van een groter geheel. Ben je nieuwsgierig na hoe je zo’n training goed kunt opbouwen? Vraag dan mijn gratis video training trailerladen aan.

 

Bij twijfel niet zelf doen 🙂

Twijfel je over jouw aanpak? Of jouw paard écht spanning heeft of niet? Vraag dan een gecertificeerd trainer om een keer met je mee te kijken.

Over Pauline

Voor mij is het belangrijk om mijn steentje bij te kunnen dragen aan een nog vriendelijkere paardenwereld. Voor zowel de paarden als de mensen. Natuurlijk train ik de paarden altijd zonder geweld of pijn.

Daarnaast vind ik het belangrijk dat jij, als eigenaar of verzorger, weet dat je me alles kunt vragen over jouw paard. Hoewel het soms lijkt dat je zomaar alles moet weten over jouw paard.. bestaan er, in mijn ogen, geen domme vragen als het over jouw paard gaat.

Ook fouten maken is must om verder te leren. Ik maak ze dagelijks en ik probeer ze zoveel mogelijk te erkennen 😉

Leer jouw paard alleen laden

Leer jouw paard alleen laden

Leer jouw paard alleen laden Wat een gevoel van vrijheid is dat. Jij bent helemaal onafhankelijk van alles en iedereen. Jij gaat weg met jouw paard wanneer jij dat wil en je hoeft nooit meer hulp te organiseren. Klinkt jou dat als muziek in de oren? Lees dan verder :)...