Het was onmogelijk om de trailer af te sluiten

door | mrt 3, 2021 | Trailerladen

Een écht moeilijke trailerlader

Bella is een 6 jaar oude merrie met een wat uitdagend karakter. Bij het stalpersoneel dat haar dagelijks van de wei naar de stal moet verplaatsen is ze niet de meest populaire merrie. Maar voor de eigenaresse, en met name voor haar 14 jaar oude dochter, is Bella een schat van een dier. Er is echter een probleem: Bella loopt niet vlot de trailer op, en als ze bijna met vier benen binnen staat, vliegt ze eruit. Daardoor is ze onmogelijk af te sluiten.

Tijdens het telefonisch consult spreek ik de eigenaresse uitgebreid. Ze vertelt mij wat ze weet uit de trailer-historie van Bella:

“Bella is rechtstreek van de fokker bij ons terecht gekomen. De eerste keer dat ze bij de vorige eigenaar de trailer op moest, was dit geen probleem. Ook het afsluiten ging ogenschijnlijk eenvoudig. Echter toen Bella op de plaats van bestemming was, wilde ze de trailer niet meer af.”

Dit zie je vaker bij onervaren paarden die geen voorbereidende training trailerladen hebben gehad voorafgaand aan hun eerste trailerrit.

Het niet meer van de trailer af durven, komt o.a. doordat het gezichtsveld van het paard volledig geblokkeerd wordt door de wanden van de trailer.

Een paard is een vluchtdier. In zijn natuurlijke omgeving, een open vlakte, kan een paard ongeveer 350 graden om zich heen kijken. Dat is handig als je voortdurend je omgeving moet scannen op eventueel gevaar. Op het moment dat dit zicht geblokkeerd wordt, kan het paard dus niet goed meer achter zich kijken.

Achterwaarts een trailerklep af lopen, hoe vanzelfsprekend wij dat ook vinden, is voor een paard dus een serieuze uitdaging. Tel daarbij op dat een trailerrit de nodig spanning met zich heeft mee gebracht en jouw trailerlaadprobleem is geboren.

 

Omdraaien in de trailer

Terug naar Bella. De eigenaresse vertelt me dat Bella uiteindelijk is omgedraaid op de trailer en er zo vanaf kon lopen.

Ik begrijp dat wanneer je met je handen in het haar zit in deze situatie, je geen andere oplossing ziet dan het paard omdraaien op de trailer. Maar er zijn andere methoden! Omdraaien is sterk af te raden. Je paard kan zich ernstig bezeren, of vast komen te zitten. Liever niet dus!

De keer erna moest Bella op pad voor een keuring bij de dierenarts. Het laden ging al wat minder soepel. Met tranen in haar ogen vertelt de eigenaresse me hoe de merrie vervolgens bij hen gebracht werd. Ze was verdoofd op de trailer gezet, omdat Bella anders niet te laden was. De merrie kwam op haar knieën de trailer af. Omgedraaid omdat ze er niet achterwaarts af durfde en suf van de verdoving.

 
Er even doorheen?

Ook bij het oefenen merkte de eigenaresse dat het erop lopen stroef verliep, maar Bella ging uiteindelijk wel de trailer in. Helaas kwam ze er vervolgens net zo hard weer af.

Ze hoefde gelukkig niet meer omgedraaid te worden. Maar het levert ook gevaarlijke situaties op als paarden de trailer uit vliegen zodra ze binnen staan, of zodra de achterstang wordt weggehaald.

Een behulpzame voorbijganger had met de beste bedoelingen nog een poging gedaan om Bella mee af te sluiten. “Ze moet hier gewoon even doorheen”, was de conclusie van deze man. Met longeerlijnen achter de billen takelden ze Bella de trailer in en de klep werd afgesloten. “Bella raakte in paniek en brak de tent af”, zegt de eigenaresse zichtbaar aangedaan. Na enige tijd flink veel herrie in de trailer werd het rustig. Bella werd weer uitgeladen en op stal gezet. Einde oefening.

Dat Bella opnieuw moest leren trailerladen had de eigenaresse al wel verwacht. Maar was het waar wat de man zei? Moest Bella inderdaad even over dat  moeilijke punt heen? Is het probleem dan nu verholpen?

Uit een volgende oefensessie bleek al snel dat het probleem niet verholpen was. Het laden van Bella ging nog stroever dan voorheen en aan afsluiten kwamen ze eigenlijk al niet meer toe. De eigenaresse en ik maakten een afspraak voor een eerste consult.

Om te leren omgaan met een spannende situatie is een bepaalde mate van stress/spanning nodig. Maar wel in zo’n mate dat de stress goed losgelaten kan worden. Wordt de stress te groot, dan houdt leren op.

 
Ogenschijnlijk rustig

Hoe kan het dat Bella op een gegeven moment zo (ogenschijnlijk) rustig op de trailer had gestaan, maar dat ze nu weer van voor af aan moesten beginnen?

Ik heb de situatie niet gezien, dus mijn beoordeling is niet waterdicht, maar ik vermoed dat Bella zich uiteindelijk heeft overgegeven aan de situatie. Ze had enorm veel stress, kon niet vluchten en zelfs ‘vechten’ haalde haar niet uit die situatie. Dus ze kon niet anders dan zichzelf overgeven aan de situatie.

Het paard lijkt op dat moment rustig of braaf geworden. Alleen heeft het niets anders gedaan dan zichzelf volledig af te sluiten van een situatie.  Op het moment dat er meer stress is dan dat het paard aan kan, gaat het over op overleven en kan het niet meer leren.

Valt er wat te zeggen voor de aanpak van de behulpzame voorbijganger? Zeker weten.

Een enkele keer is het zinvol dat een paard met wat meer vriendelijke duidelijkheid even over een moeilijk punt geholpen wordt. Was het zinvol in de situatie met Bella? Helaas niet.

Toen ik Bella de eerste keer beoordeelde, snapte ik wel waarom de voorbijganger deze aanpak adviseerde. Bella maakt geen onzekere indruk. Ze is op sommige momenten zelfs wat dominant in haar gedrag. En haar uitingen van stress zijn zo minimaal, dat je ze makkelijk over het hoofd ziet. Voor de voorbijganger was Bella dan ook een paard dat gewoon even niet de trailer op wilde.

 

Vertrouwen

Voor Bella zat er maar één ding op. Opnieuw vertrouwen krijgen in de trailer. Stap voor stap de training opbouwen, gebruik maken van de theorie over hoe een paard leert en heel veel herhaling.
De training van Bella verliep eigenlijk ‘volgens het boekje’. 

Als je wil weten wat ik bedoel met ‘volgens het boekje’, lees dan ook het artikel over het trailermak maken van jouw paard. 

 
Dit is wat onze mindset doet:

Er is één moment in onze training dat ik nog graag met je deel:

We gingen Bella voor het eerst weer afsluiten, klep helemaal dicht en de haken vast. Dit was voor de eigenaresse een spannend moment, want daar was het een keer flink misgegaan met Bella.

Alle voorbereidende oefeningen gingen vlekkeloos. De klep was zelfs al dicht geweest zonder dat de haken werden vast gezet.

We stonden buiten de trailer. Ik vroeg de eigenaresse of ze er klaar voor was om de trailer helemaal af te sluiten. Dat was ze. Ze liep met Bella de trailer op, maar de merrie staakte. Geen voetje op de klep. De eigenaresse deed alles perfect. Haar houding was goed, haar druk en ontspanning was spot on. Maar Bella bleef twijfelen.

Twee voetjes op de klep, ze gooide haar hoofd omhoog en vloog achteruit. Had ze gehoord wat we van plan waren? Ik nam Bella over, liep een grote ronde weg van de trailer en liep haar vervolgens zonder problemen de trailer weer op en kon haar afsluiten.

Kan ik dan toch toveren?
Nee hoor, ik deed niks anders dan de eigenaresse. Sterker nog, in het grootste gedeelte van onze trainingen was Bella veel meer op haar gemak bij haar eigenaresse dan bij mij. En natuurlijk had ze niet begrepen wat we gingen doen toen ik het volledig afsluiten aan de eigenaresse voorlegde. Wat was er dan aan de hand?

Dit is een prachtig voorbeeld van hoe paarden onze energie, onze ademhaling en onze spierspanning kunnen waarnemen.

Het enige verschil tussen de eigenaresse en mijzelf op dat moment was dat zij een hele stressvolle situatie heeft meegemaakt met Bella bij het afsluiten, en ik niet.

Dus toen we klaar waren voor het opnieuw afsluiten, dat wat de laatste keer grandioos mis ging, verhoogde de hartslag en ademhaling van de eigenaresse. Helemaal logisch, want een spannend moment. Maar Bella dacht: ‘Ho eens even! Als jij stress hebt, dan zal het daar niet veilig zijn. De groeten dat ik die trailer nog in loop.’

Toen Bella bij mij braaf bleef staan bij het afsluiten van de trailer stelde dat de eigenaresse wat meer gerustgesteld. Direct daarna  kon ook zij Bella zonder problemen weer mee de trailer op laten lopen en afsluiten.

 
Complimenten en huiswerk

Een ongelofelijk compliment is hier op zijn plaats voor de eigenaresse van Bella en haar dochter.

Zij hebben werkelijk alles op alles gezet om de merrie weer het vertrouwen te geven en te leren trailerladen.
Ik werk altijd intensief samen met de eigenaren van het paard, want zij moeten het uiteindelijk met het paard gaan doen. Daarom geef ik ook altijd ‘huiswerk’ tussen de consulten door. Daarmee wordt nieuw gewenst gedrag bevestigd.

De eigenaresse van Bella en haar dochter hebben dit huiswerk ongelofelijk goed opgepakt. Ieder vrij moment hebben ze de handen uit de mouwen gestoken en zijn ze met Bella aan de slag gegaan. En het resultaat mag er wezen!

Over Pauline

Voor mij is het belangrijk om mijn steentje bij te kunnen dragen aan een nog vriendelijkere paardenwereld. Voor zowel de paarden als de mensen. Natuurlijk train ik de paarden altijd zonder geweld of pijn.

Daarnaast vind ik het belangrijk dat jij, als eigenaar of verzorger, weet dat je me alles kunt vragen over jouw paard. Hoewel het soms lijkt dat je zomaar alles moet weten over jouw paard.. bestaan er, in mijn ogen, geen domme vragen als het over jouw paard gaat.

Ook fouten maken is must om verder te leren. Ik maak ze dagelijks en ik probeer ze zoveel mogelijk te erkennen 😉

Leer jouw paard alleen laden

Leer jouw paard alleen laden

Leer jouw paard alleen laden Wat een gevoel van vrijheid is dat. Jij bent helemaal onafhankelijk van alles en iedereen. Jij gaat weg met jouw paard wanneer jij dat wil en je hoeft nooit meer hulp te organiseren. Klinkt jou dat als muziek in de oren? Lees dan verder :)...