Jouw paard leren ontspannen als het geschoren wordt

door | jun 10, 2021 | Gedragsuitdagingen

“Ik wil mijn paard scheren, maar hij is als de dood dat het scheerapparaat hem op eet”
Dit hoor ik vaak. Dus vandaar een artikeltje over dit onderwerp.

Druk op nemen en loslaten
Een paard leren dat het scheerapparaat niet eng is, doe je door middel van het trainingsprincipe ‘druk geven en loslaten’. Alleen in plaats van dat je nu druk op neemt op het halster via een lange lijn of halstertouw, is het enge object (het scheerapparaat in dit geval) de druk die aanbrengt en weer los laat bij ontspanning.

Ook wil je, zoals in andere trainingen rekening houden met het eenvoudiger maken van de oefening. Kleine stappen zetten. Dus het einddoel is jouw paard kunnen scheren, terwijl het ontspannen stil blijft staan. Als je dat uit elkaar rafelt, dan zie je dat je jouw paard met een vreemd object moet kunnen aanraken én dat jouw paard een vreemd geluid moet accepteren zonder weg te lopen of te schrikken.
Het is dus een goed idee om beide los van elkaar te trainen.

Safety first
Voor de veiligheid begin ik dit soort training meestal op afstand. En ik gebruik een stok om aanraking door een vreemd object te trainen. Natuurlijk staan we in een veilige ruime omgeving. In mijn ene hand heb ik een lange lijn vast dat aan het paard bevestigd is en in de andere hand heb ik de stok. (Let op dat jouw stok geen scherp uiteinde heeft waarmee je jouw paard onbedoeld kunt bezeren. Je kunt simpelweg wat watten en tape gebruiken om de achterkant van jouw stok veilig t maken)
Ik breng de stok naar de schoft van het paard. Zie ik gewenst gedrag? Dus blijft het paard braaf staan of zie ik zelfs een signaal van ontspanning, dan haal ik direct de stok weer weg. Het weghalen van de stok is hier de beloning.

Links én rechts
Zorg dat je deze oefening zowel aan de linkerkant als aan de rechterkant van het paard traint. De ogen en hersenen van het paard werken anders dan bij die van mensen. De overdracht tussen wat het paard aan de linkerkant geleerd heeft is maar minimaal naar de rechterkant. Daarom kunnen paarden soms opeens schrikken van een bloembak waar ze al meerdere malen langs zijn gelopen, maar dan op de andere hand.

Als dat goed gaat bevestig ik een stuk plastic aan de stok. Dit maakt het toe naderende object al wat spannender en het introduceert het eerst geluid. Gaat dit goed? Dan zoek ik iets dat erg lijkt op het geluid van een scheerapparaat. Ik gebruik bijvoorbeeld een oude elektrische tandenborstel.
Ik raak het paard weer aan met de stok en op het moment dat dit goed gaat, introduceer ik ook het geluid. Wat de eerste paar keer nog op afstand is. Zo introduceer je de aanraking in combinatie met het geluid voor de eerste keer. Als dat goed gaat ga je het paard voorzichtig aanraken met de oude tandenborstel. Je zet hem kort aan en direct weer uit. Gaat dit goed? Dan verleng je de tijd dat hij aan staat.

En tot slot herhaal je de oefening met het daadwerkelijke scheerapparaat.

Let tijdens dit soort trainingen heel goed op jouw paard. Het kan zijn dat jouw paard spanning op staat te bouwen, zonder dat je het direct ziet. Bijvoorbeeld het verstrakken van zijn mond, kan al een signaal zijn. Het is natuurlijk niet erg dat jouw paard iets van spanning ervaart als je hem iets nieuws gaat leren. Maar het kan wel gevaarlijk worden als je dit niet opmerkt. Zie je wat spanning bij je paard, zoek dan naar iets wat hem weer wat laat ontspannen. Bijvoorbeeld een rondje stappen.

Over Pauline

Voor mij is het belangrijk om mijn steentje bij te kunnen dragen aan een nog vriendelijkere paardenwereld. Voor zowel de paarden als de mensen. Natuurlijk train ik de paarden altijd zonder geweld of pijn.

Daarnaast vind ik het belangrijk dat jij, als eigenaar of verzorger, weet dat je me alles kunt vragen over jouw paard. Hoewel het soms lijkt dat je zomaar alles moet weten over jouw paard.. bestaan er, in mijn ogen, geen domme vragen als het over jouw paard gaat.

Ook fouten maken is must om verder te leren. Ik maak ze dagelijks en ik probeer ze zoveel mogelijk te erkennen 😉