Een onzeker paard leren trailer laden

door | apr 14, 2021 | Trailerladen

Hoe kun je een onzeker paard weer het vertrouwen in de trailer terug geven?

Dat kun je alleen maar doen door te onderzoeken op welke plek in of bij de trailer het ‘pijnpunt’ zit. Voor sommige paarden is dat enkele de laadklep. Voor andere is het, het moment dat het hoofd de trailer in gaat. Sommige paarden hebben een angst opgebouwd voor het dak van de trailer. En veel paarden hebben moeite met de combinatie van deze elementen.

Pas als je weet waar het voor jouw paard misgaat, kun je in kleine stappen aan de slag met jouw training.

 


“Appeltje-eitje” Dacht ik na het telefonisch consult met de eigenaresse van Bennie..

Bennie is een lieve, maar hele gevoelige 12-jarige pony met best wat ervaring. Hij loopt Z-dressuur en gaat regelmatig mee op wedstrijd. Bennie komt wel wat snel van de trailer af, maar heeft nooit echte problemen gehad op de trailer.

Tot hij op een dag  de trailer uit vliegt op het moment dat de eigenaresse de trailer opent. Zij schrikt enorm en Bennie laat zich daarna niet meer laden. De eigenaresse vertelt dat er eigenlijk niets speciaals is gebeurd. Het was een kort, rustig ritje van de vereniging naar huis. Ze heeft Bennie ook niet gehoord tijdens de rit.

We plannen live consult. En ik denk nog: ‘appeltje-eitje. Even dit paardje netjes leren afsluiten. Eén, maximaal 2 sessies en dan is dit varkentje gewassen’.

Wanneer een paard, of pony, veel ervaring op de trailer heeft, geen duidelijke slechte ervaring of niet al 4 andere trainers tevergeefs op bezoek heeft gehad, en nooit gesedeerd is geweest op de trailer, dan is het vaak een kwestie van wat handvatten bieden met de basisprincipes van trailerladen. Nou, ik heb er nog nooit zo naast gezeten!

 

Gevoelig paard

Het fijne aan gevoelige paarden is dat je meestal weinig nodig hebt om ervoor te zorgen dat ze je instructies en leiding volgen. Ze voelen je energie feilloos aan.

Het moeilijke aan gevoelige paarden is dat je makkelijk te grof bent. Dat geldt ook voor Bennie. Al snel merk ik hoe gevoelig hij reageert op mijn hulpen. Heerlijk. Ik sta in mijn kracht. Ik ben best goed met dat gevoelige spul.

Wat me ook opvalt, is dat de trailer een houten laadklep heeft en er geen antislipmatten op de bodem van de trailer zelf liggen. Ik schenk er verder geen aandacht aan, omdat Bennie regelmatig zonder problemen op pad is geweest met de trailer. Ik kan me dus niet voorstellen dat de ondergrond een issue is.

 

Testen voor trainingsplan

Ik zie graag met eigen ogen wat het paard wel en niet aan kan op de trailer. Zo weet ik hoe het trainingsplan eruit komt te zien.

Vanaf het moment dat ik een paard in handen heb, test ik daarom even wat korte grondwerkoefeningen. Dat doe ik tijdens de route van de stal naar de trainingsplek. Vervolgens test ik hoe het gedrag van het paard is bij de trailer voordat ik aan de training begin. Ik vraag Bennie op de trailer, hij aarzelt. Ik ben nog aan het testen, dus ik kijk wat er gebeurt als ik iets meer druk opneem. Bennie beantwoordt deze vraag door recht omhoog op zijn achterste benen te gaan staan.

Oké, druk van voren gaat dit paardje nu dus niet helpen.

Ik vraag de eigenaresse om Bennie op de trailer te lopen en pak zelf een stok om hem met druk van achteren te motiveren. Ik ben nog steeds aan het testen. Bennie vliegt 5 meter achteruit, dwars door de stok heen. Duidelijk. Dat gaat ons dus ook niet helpen. Op dit moment realiseer ik me trouwens hoe ver ik ernaast zat toen ik dacht dat dit appeltje-eitje zou worden.

Als laatste test ga ik Bennie met minimale druk en maximale release voor de trailer wat schakelen (voor- en achterwaarts vragen).

Dit doe ik om hem voorwaarts te laten denken. Met veel geduld wil Bennie na een paar minuten eindelijk een voetje op de klep zetten. Ik zie de spanning in zijn gezicht. Ook trekt hij zijn buik- en bilspieren aan alsof hij zich schrap zet voor wat hierna komen gaat. Ik laat Bennie weer van de trailer afstappen en zet hem even op stal. Hij heeft 12 minuten met mij bij de trailer gewerkt en is doodmoe.

 

Puzzelstukjes

Ook de eigenaresse ziet hoeveel spanning Bennie heeft tijdens deze oefeningen. Als we de situatie bespreken, vertelt ze dat ze sinds 4 weken met de huidige trailer is gaan rijden. Bennie is eigenlijk sinds die tijd steeds iets sneller van de trailer af gekomen. En hij leek telkens iets meer spanning te hebben. De vorige trailer had wel een antislipmat op de klep en op de bodem van de trailer. Voor mij vallen de puzzelstukjes op z’n plek.


Grip

Ik vermoed dat de gevoelige Bennie onzeker is geworden tijdens een rit met de trailer.

Paarden hebben op een trailer met houten bodem en klep wat minder grip. Sommige paarden hebben daar geen last van, maar het merendeel wordt er toch onzeker van.

Door een instabiel moment, bijvoorbeeld wanneer we over een drempeltje rijden, kan Bennie een tikkeltje onzeker zijn geworden. Het heeft gezorgd voor een hogere spanning in zijn lijf. Daardoor is het iets moeilijker voor Bennie om zichzelf te corrigeren als de trailer bijvoorbeeld een bocht maakt of afremt. Hierdoor krijgt hij nog meer spanning in zijn lijf, waardoor hij zich nog meer schrap gaat zetten en wat maakt dat hij nog minder stabiel die trailerrit door komt. Tot het punt dat hij zoveel spanning heeft opgebouwd, dat hij de trailer niet meer als veilig ervaart en er dus niet meer op wil.

Ik moet daarbij altijd denken aan die gladde tegels bij een zwembad. Je loopt heel voorzichtig en gespannen, omdat je bang bent om onderuit te gaan. En juist daarom val je. Omdat je spierspanning zo hoog is, kun je slechter anticiperen op een onstabiele ondergrond.

De oplossing voor Bennie: Er worden antislipmatten gemaakt op de klep en de bodem van de trailer. En Bennie moet weer vertrouwen leren krijgen in het trailerladen. Dit doen we d.m.v. een aantal consulten trailerladen waarin we met kleine stappen en grote beloning het vertrouwen in de trailer terug geven. Inmiddels kan Bennie weer ontspannen mee op de trailer.

Over Pauline

Voor mij is het belangrijk om mijn steentje bij te kunnen dragen aan een nog vriendelijkere paardenwereld. Voor zowel de paarden als de mensen. Natuurlijk train ik de paarden altijd zonder geweld of pijn.

Daarnaast vind ik het belangrijk dat jij, als eigenaar of verzorger, weet dat je me alles kunt vragen over jouw paard. Hoewel het soms lijkt dat je zomaar alles moet weten over jouw paard.. bestaan er, in mijn ogen, geen domme vragen als het over jouw paard gaat.

Ook fouten maken is must om verder te leren. Ik maak ze dagelijks en ik probeer ze zoveel mogelijk te erkennen 😉

Leer jouw paard alleen laden

Leer jouw paard alleen laden

Leer jouw paard alleen laden Wat een gevoel van vrijheid is dat. Jij bent helemaal onafhankelijk van alles en iedereen. Jij gaat weg met jouw paard wanneer jij dat wil en je hoeft nooit meer hulp te organiseren. Klinkt jou dat als muziek in de oren? Lees dan verder :)...